VARFÖR BEHÖVER VI VÄNNER?
2015-02-06
Vänskap. Ett vackert ord som väcker många tankar och känslor. Att ha vänner tycker vi nog alla är viktigt, men det är faktiskt mer än så. Det är rent av livsviktigt.
Lars-Erik Berg, professor emeritus i socialpsykologi vid högskolan i Skövde, menar att vänskap är alldeles nödvändig för vår utveckling av vårt jag, vår alldeles egna personliga identitet eftersom den skapas från de speglingar vi får från andra människor. Om vi inte har vänner som ger bekräftelse och inte heller fantasi nog som vuxna att skapa låtsasvänner riskerar vi vår psykiska hälsa.
Precis detta har jag funderat över många gånger. Jag hade en gång på 90-talet förmånen att få lyssna på en föreläsning av Ulf Nilsson från Malmberget. Han var lärare som specialiserat sig på att hantera s.k ”värstingpojkar”. Ha sa någonting som etsat sig fast i mitt minne alltsedan dess. Ulf Nilsson sa: Det är bara tillsammans med människor som du är människa. Så sant, så sant.
Lars-Erik Berg menar också att det är nödvändigt att våra vänner är olika oss själva, annars sker ingen utveckling! Är man helt lika förtvinar intellektet.
Jag instämmer helt i hans åsikter. Jag har många gånger erfarit att människor som bara umgås med likasinnade blir ”andefattiga”. Det saknas dynamik i sådana relationer och man får aldrig tillfälle att ”tänka runt hörnan”. Utmaningarna uteblir.
Olikheter är spännande!
Vänner kan komma och gå genom livet. Några vänskaper består. Dom blir extra värdefulla. Vänner som man haft sedan ungdomen är väldigt bekväma att ha. Dom känner till det mesta om en. Ibland kan man sätta dessa vänskaper på pausläge och efter något år är det lätt att bara trycka på play igen och man fortsätter som om någon paus aldrig existerat.
Ordspråket säger att i nöden prövas vännen. Alla vänner klarar inte nödläge. Då får man byta ut dom. Den erfarenheten kan vara mycket smärtsam. Vänner ska kunna klara nöd, därför att vänskap bygger på ömsesidighet, ett givande och ett tagande. Ibland är man den som ger och ibland är man den som tar, men om man bara kan fungera som tagare kommer vänskapen inte att bestå varaktigt.
Gustav Lindborg, svensk skriftställare 1875-1927, har sagt :
”Behåll inga andra vänner än dem du närsomhelst har mod att bli ovän med”.
Att kalla alla kontakter på Facebook för ”vänner” kan upplevas lite provocerande. För mig har ordet VÄN en helt annan innebörd, som jag inte vill missbruka, därför att vänskap är något fint och värt att vara försiktig med.
Lars-Erik Berg säger så här om Facebook”vänner”:
”Facebookvänner skulle jag kalla för en abstrakt socialitet. Det finns inget egentligt innehåll. Vanlig vänskap måste ha en hög grad av konkretion. Kontakten är personlig och individuell”.
Så – odla och när era verkliga vänner. Dom är livsviktiga!


Nästa inlägg publiceras den 13 februari.
Jag gillar särskilt den sista bilden med text. F.ö. bra och välformulerat som vanligt. Ha det bra på Din semester.