PENGARNA; PENSIONEN OCH LIVET!
2015-01-23
Ni! Vilket utmärkt tillfälle detta är att börja prata pengar och pensioner!
Bankerna trycker ut sina årsbesked på löpande band och vi blir varse vilken ekonomi vi besitter.
Alltsedan det nya pensionssystemet infördes har jag oroat mig för flickors/kvinnors/damers ekonomi. Det nya pensionssystemet är en kvinnofälla!
Numera kan du aldrig ”ta igen” inkomstglapp du fått på grund av att du kanske prioriterat familjen. Nu gäller det att bara tänka pengar, pengar, pengar!
Vår lagstiftning är modern. Den tar ingen hänsyn till ”mjukvaror” eller mjuka värden, dvs sådana som kvinnorna brukar stå för, varken när det gäller pensionsberäkningar eller i bodelningslagstiftningen. Det är bara vi människor som fortfarande dras med samma gamla biologi. Någon sa att feminismen är för kvinnor men inte för mammor.
Inte sällan kan man höra kvinnor säga: Jag måste följa mitt hjärta.....
Gör gärna det, men glöm inte hjärnan!
Sällan hör man män säga att dom måste följa sitt hjärta.
Vi måste bli bättre på att våga prata pengar!
En som värnar kvinnors ekonomi och är specialist på dessa frågor är Birgitta Piper, tidigare ekonomisk journalist på Sydsvenska Dagbladet. Numera anlitas Birgitta Piper som expert i ekonomisk-juridiska frågor och svarar på läsarfrågor i M-magasin.
M-magasin har sammanställt alla Birgitta Pipers svar i ett särskilt magasin ”Pengarna & livet”, som kan beställas från M-magasin till en kostnad av 50:- för prenumeranter och 55:- för icke prenumeranter.
Gå in på www.m-magasin.se och välj shop.
En sällsynt smart gåva till alla kvinnor!

Birgitta Piper har också givit ut boken med samma namn, Pengarna och livet, en bok om privatekonomi för kvinnor.

För alla dom som värjer sig för att sätta sig in i pensionssystemet eller som tycker det är svårt, tråkigt eller komplicerat kan jag tipsa er om en förträfflig skrift som Fredrika Bremer Förbundet gett ut. Den heter ”Våga och vinn”, tips för en bra pension.
Det är den i särklass enklaste och bästa jag hittills kommit i kontakt med. Förutom basal och enkel information ger den också tips till varje ålderskategori (20-30-åringen, 40-åringen, 50-åringen och 60-åringen och uppåt) om vilken åtgärd och/eller placering som är vettigast för just denna ålderskategorin.
Gå in på www.fredrikabremer.se/Content/files/PensionsBild.pdf och ladda ner den eller mejla [email protected] och beställ den i pappersutgåva.

Behöver vi verkligen sätta oss in i detta?
Är du tveksam – läs ”Pensionsbluffen”, tryggheten som gick upp i rök, av ekonomiske journalisten Joel Dahlberg.
Nästa inlägg fredagen den 30 januari.