SILA MYGG OCH SVÄLJA KAMELER

2015-01-16

 

Svensk sjukvård är en sjukvård i kris. Vi saknar personal och avdelningar tvingas stänga. Cancersjukas planerade operationer ställs in både en och två gånger och dom får återvända till sina hem och VÄNTA. Om man fått diagnosen cancer har man inte tid att VÄNTA, oavsett anledningen till fördröjningen. Det är omänskligt, grymt och oacceptabelt i ett land som Sverige. Punkt.

EN avgående politiker i vårt Region Skåne ersätts VARJE MÅNAD fram till sin pension med 80 000:- UTAN att arbeta. Det motsvarar mer än 3 utbildade sjuksköterskors lön, vilka dessutom utför ett engagerat arbete! Hur många sådana politiker ersätter vi?

Någonting i denna ekvation är kolossalt fel. Min Pappa brukade säga att det är ”sila mygg och svälja kameler”.

Vem bär ansvaret för att dessa förhållanden råder och är verklighet? Och med ansvar menar jag inte bara en fras utan att ta ansvar innebär att man äger situationen, gör något åt den och ställer ekonomin till rätta!

 

En annan sak som jag sedan länge nu uppmärksammat är svårigheten att överhuvudtaget komma i kontakt med vårdinrättningar. Hur kan det vara acceptabelt att FÖRSÖKA komma fram på telefon dag ut och dag in utan att lyckas?

Jag vill poängtera att när man väl kommer till vårdinrättningen brukar vården man får vara alldeles utmärkt av den fantastiska personalen som ofta sliter som djur.

Jag har tillbringat åtskilliga timmar i telefon med att försöka nå en mottagning/klinik.

Ofta erbjuds man flera, ibland inte helt klara alternativ. När man sedan gjort sitt val får man upplysningen att: tyvärr är det många som ringer just nu, försök lite senare.

Detta innebär att man ska göra en ny uppringning, göra om sina val, och sedan mötas av samma svar: ring senare! Plötsligt är telefontiden slut och så får man fortsätta försöka nästa dag. På så sätt kan du sysselsätta dig dag ut och dag in. Att kunna utöva någon form av arbete är uteslutet. Den lilla detaljen har ingen i administrationen tänkt på!

Tyvärr har inte alla kliniker/mottagningar/vårdinrättningar någon uppringningsfunktion, dvs att man kan lämna sitt telefonnummer och sedan bli uppringd.

 

I veckan tog mitt tålamod med en klinik slut, och jag ringde upp klinikchefen för att fråga henne hur man gör för att boka tid hos dom. Då svarade hon att man kunde lämna sitt telefonnummer och bli uppringd. Hon visste inte ens om att dom INTE hade den funktionen, så jag fick helt enkelt be henne att försöka komma i kontakt med sin egen klinik ”utifrån”. Alternativet jag fick var att gå in på ”Mina vårdkontakter” på nätet.

väcks rebellen i mig och jag måste göra mig till talesperson för alla dom, inte minst äldre, som kanske inte har ett fast mobilabonnemang som tillåter dig att ringa hur mycket som helst till en fast kostnad eller som inte har internet eller som kanske måste 

ta fram läsglasögonen, slå upp numret varje gång, och med gamla stumma fingrar nogsamt  slå numret. Och att behöva göra detta om och om igen!

I högsta grad kränkande OCH diskriminerande!

Apropå kränkande så har jag också upplevt att så snart man dristar sig till att  överhuvudtaget påtala de faktiska omständigheterna blir tonen ansträngd och vederbörande personal utstrålar alldeles uppenbart att dom blivit gravt kränkta. Det finns SÅ många ömma små fossingar att trampa på!

Om man lyckas nå någon högre upp i hierarkin är förhållandet ofta tvärtom. Chefer vet oftast vilket uppdrag de har och de vet oftast också vem som är till för vem.

Alla vänder sig inte till ansvarig chef och det ska inte behövas!!!

Min Pappa sa många kloka saker. Han sa också: Vänd dig till ”huvudet direkt”. Det är inte lönt att föra en diskussion om organisationen med växelpersonalen ex.

 

En tredje sak jag lagt märke till är att när man ringer sin vårdcentral för att boka en akut läkartid så är det numera så att man först får träffa en sjuksköterska som ska göra en bedömning OM du ska få träffa en läkare. Sköterskan tar anamnes och undersöker dig och behandlar(?). På så sätt tjänar landstingen in många kronor!

Jag har alltid tyckte att man ska göra precis tvärtom! I triagen bör en läkare sitta och göra värderingen av din sjukdom och vem du ska träffa. Sköterskorna har idag stor kunskap men det är trots allt läkaren som har hela bilden och utbildningen för det.

Kanske hade man också sluppit många som söker läkare ”i onödan”. Jag inser att problemet beror på att alltför många söker läkare.

Slutligen vill jag, än en gång, påtala att när man väl får vård brukar den vara väldigt god.

 

För att balansera denna veckas dystra inlägg visar jag bilder av min underbara utsikt. Njut!

 

 
 

 

Jag är synnerligen bekymrad över svensk sjukvårds framtid.

To be continued..................................

Aktuellt, Politik | Sjukvårdspolitik | |
Upp