SOCIALA KODER
2015-06-05
Att vara förälder innebär större utmaningar än vad man någonsin kan föreställa sig.
Det är nog tur att det är så, annars kanske dom flesta hade tänkt efter för mycket och för länge inför att skaffa barn.
Vad är då viktigast för oss föräldrar att ge våra barn förutom det rent uppenbara att tillgodose ett barns samtliga behov i form av kärlek, näring, trygghet, en sund och frisk uppväxtmiljö och så vidare?
Enligt alla experter på området är det absolut viktigaste vi föräldrar kan ge våra barn är lärdomen om de sociala koderna, dvs hur vi bör bete oss tillsammans med andra i olika sammanhang. Då är det naturligtvis en förutsättning att man träffar andra människor av olika ”sorter” i så många sammanhang som möjligt!
Om vi inte skickar denna kunskap med våra barn riskerar dom att alltid hamna i omöjliga situationer och utanförskap eftersom dom inte kan ”läsa” människor och sammanhang.
Ett första intryck tar 7 sekunder! Man kan aldrig göra om ett första intryck!
Det kan däremot ta en livstid att försöka förändra ett första intryck.
- Därför är det så viktigt med en sådan till synes banal sak som kläder och klädkoder. Att vara rätt klädd för rätt tillfälle. Ett faktum som har större betydelse än vad vi tror. Att inte följa dessa subtila, inofficiella regler innebär inget annat än nackdelar för en själv hur trivialt man än anser det vara. Man kan missa jobb, banklån och annat. På ett privat plan kan det innebära att man helt enkelt inte blir bjuden igen. Gör inte detta mot era barn! Föregå med gott exempel! Som förälder eller mor/farförälder är man alltid, dygnet runt en förebild för sina barn och barnbarn. Dom gör som man gör och inte som man säger.
I vår bekantskapskrets har det funnit en person som kommit från en socialt relativt begränsad uppväxtmiljö. Man har bara umgåtts inom familjekretsen, varit sig själva nog, inte haft egentligt intresse av något utanför hemmet, inte rest, ingen nyfikenhet över huvud taget att lära känna andra människor eller kulturer vilket naturligtvis resulterar i bristande referensramar. Resultatet blir en osäkerhet som i vissa fall upplevdes som förlamande rädsla. MEN denna person hade, trots allt, en så stark egen nyfikenhet att hon skaffade sig en lång gedigen utbildning och när hon sedan introducerades i arbetslivet och skaffade egen familj klarade hon sig förhållandevis riktigt bra eftersom hon hade en vilja och nyfikenhet att delta i det sociala livet. Hennes metod blev att kopiera. Hon tittade och verkligen lyssnade på andra och gjorde som dom gjorde och sa. Hon pratade aldrig om sig själv utan lyssnade på andra. Folk vill ju gärna prata om sig själv, så det gick riktigt bra till slut. Naturligtvis märkte vi som kände henne många tillkortakommanden, men ytligt sett utvecklades hon till en socialt välfungerande person. Det är aldrig för sent att försöka förändra!
Vi står inför fina, vackra och minnesvärda högtider. I denna vackra sommartid.
Skolavslutningar! Vi vill så gärna att just dessa högtider blir något att minnas. För alla! Studentexamen är en milstolpe i livet.


Det är ett sällsynt bra tillfälle för oss vuxna att vara goda förebilder och kanske kan vi dessutom försöka gå samman och komma överens om gemensamma förhållningsregler till alkohol. Alkoholregler kan dämpa grupptrycket, vilket kan göra det lättare för våra barn att våga säga nej för dom som vill avstå från att dricka. Så säger Pi Högberg, kvalificerad utredare vid Statens folkhälsoinstitut.
Här nedan följer några tips till föräldrar som kan underlätta för våra barn:


Tänk på att onykterhet och bitterhet ALDRIG är charmigt!



Nästa inlägg publiceras 12 juni.