BAKOM GARDINEN - BEHIND THE CURTAIN
2016-04-22
Många gånger har jag hört uttryck som avslöjande beskriver exakt vad man anser om arbete som helhet: ”Det är ett jobb”, som svar på frågan :trivs du på ditt jobb?. Jag har också hört uttrycket: ”Det är BARA ett jobb” eller :”Ett jobb är ett jobb”.
Därför är utbildning för alla en sådan centralt viktig fråga att satsa på. Att utbilda sig för att kunna få ett stimulerande och givande arbete där man kan trivas och bidra på alla sätt under all den tid som man faktiskt spenderar på sin arbetsplats.
Man måste ha respekt för utbildning. Någon påstod sig vara förskollärare trots att vederbörande ”endast” var praktikant på en förskola. Kränkande för en förskollärares yrkeskunskaper.
Ett yrke som jag har personlig erfarenhet av är flygvärdinneyrket, eller stewardess eller airhostess eller cabin attendant/flight attendant. Ett arbete som, jag tror, många har en del förutfattade meningar om.

En flygvärdinnas egentliga arbetsuppgift är att upprätthålla säkerheten ombord på flygplanet och kunna utrymma planet på 90 sekunder om det, mot alla förmodan, skulle behövas. Alla andra arbetsuppgifter därutöver är enbart för trivsel eller möjligen för att inbringa inkomster till flygbolaget via försäljning.

Vad krävs då för att bli flygvärdinna? Man måste kunna prata flera språk. Det är en förutsättning. Eftersom engelska är det internationella flygspråket krävs mycket goda kunskaper i engelska och därutöver krävs ytterligare minst 2-3 språk beroende på för vilket bolag du flyger. Dom flesta som ansöker har också någon form av medicinsk utbildning. I utbildningen ingår en viss utbildning i ”medical”, men en grundutbildning är en stor fördel. Man måste kunna simma. Eftersom man nödtränas i bassäng krävs att man kan simma och hjälpa passagerare vid en eventuell nödlandning på vatten.

Man måste också ha ett genuint intresse av att arbeta för och med människor. Ofta i svåra situationer. Många är flygrädda och rädsla kan ta sig dom märkligaste uttryck.
En i övrigt positiv grundinställning får nog också räknas som en förutsättning.

Några utseendekrav för yrket finns inte, däremot krävs en viss längd, av den enkla anledningen att man måste kunna nå den säkerhetsutrustning som är högt belägen. Man kan inte heller vara överviktig, av det enkla skälet att utrymmet är starkt begränsat och man måste kunna förflytta sig smidigt i de trånga utrymmena. I mina gamla instruktioner från mitt gamla flygbolag kan man läsa att hängande örhängen inte är tillåtna, halsband är begränsat i storlek liksom ringar, klockor och armband. Varför kan man fråga sig? Svaret beror givetvis på säkerhetsaspekten – och inget annat. Man kan fastna och göra sig riktigt illa. Liknande regler finns för långt hår, som måste vara uppsatt.


Man får ha glasögon men det kan vara svårt att ha kontaktlinser pga den dåliga luftfuktigheten ombord.
Uniformsskon skulle ha en viss klackhöjd. Cabinskon fick vara lägre men skulle vara täckt, några moderna fotvänliga öppna sandaler godkändes inte på min tid. Det har, som tur är, ändrats och tillåts numera.



Utbildningen är kort och mycket intensiv och helt och hållet inriktad på ”security” och ”medical”. Allt annat förutsätts att man redan har kunskap i.



Under utbildningen får man exempelvis lära sig hur man utrymmer flygplanet på 90 sekunder, förbereda en nödlandning, lära sig delar av instrumenteringen i cockpit för att kunna landa flygplanet med hjälp av markpersonal vid en nödsituation, lära sig lite om meteorologi, rädda passagerare till flottar vid eventuell nödlandning på vatten, vinschas upp i helikopter, hur man åker i ”slidsen” (rutschkanorna), lära sig absolut allt om hur det ser ut i kabinen och var all säkerhetsutrustning finns på de olika modellerna, fylla i tulldeklarationer, utföra första hjälpen och de medicinska förutsättningar och konsekvenser som lufttrycket ombord innebär m.m; m.m.


Därutöver utbildar bolaget flygvärdinnorna i vad som serveras ombord och när och också vad som säljs och när, lite drinktips m.m; m.m.



Det är inte flygbolagen som godkänner flygpersonalen. Certifikaten utfärdas av Luftfartsverket eller motsvarande myndighet och proven är hårda, såväl skriftliga som muntliga och praktiska. Man får inte heller certifikat på alla flygplanstyper utan endast på ett fåtal eftersom flygplanen är olika konstruerade och säkerhetsutrustningens placeringar varierar på de olika modellerna.
Efter genomgången och godkänd utbildning får du så dina ”vingar” och kan prova ut uniformen. Uniformen är ett viktigt redskap i yrken som har säkerhetsfrågor som sin grundbult. Man ska helt enkelt vara lätt igenkänd i en eventuell nödsituation, eftersom det är personalen som ska guida passagerarna till säkerhet och måste i sådana lägen ta befälet. Uniformen i sig ger nästan per automatik en viss autoritet.


Jag arbetade på flyget under ”Sällskapsresans och Stenmarks tid”. Det var i begynnelsen av charterresans tid för den vanlige nordbon. Rökning ombord var tillåten på cirka 2/3 av raderna. Rök stiger. Den fanns där uppe där flygvärdinnorna befann sig. Passagerarna rökte mycket! Dels av spänning för att dom var ute på sina första flygresor, dels av viss rädsla och dels för att dom drack en hel del alkohol. Alkohol verkar flera gånger så mycket i luften som på marken beroende på lufttrycket. Man blir således mer berusad på flyget. Passagerare som blivit placerade på en rökfri rad (vilket många ville eftersom dom inte gärna ville sitta bland rökare själv) förflyttade sig längst ner i flyget, stående i mittgången för att röka. Suck...


Hur många dyra, dyra stödstrumpor ( ett måste i yrket) har inte smälts hål på av viftande cigaretter som hölls ut i mittgången där vi har vår arbetsplats?

På min tid kunde man också, som passagerare få besöka cockpit. Vi hade långa köer dit. Ett cockpitbesök var också ett bra knep för extremt flygrädda att bli lugnade när dom kunde se hur allting fungerade i cockpit och personligen prata med piloterna.

Nästintill en dödssynd var att som flygvärdinna öppna dörren till cockpit under mörkerflygning. Då blev piloterna bländade av ljuset från kabinen. Inte bra.

Att packa påsar med tullfria varor tillhör en svunnen tid! Yrket har utvecklats i takt med tiden och mycket är förändrat men en del är precis som förr.
Mitt gamla flygbolag tjänade sina mesta pengar på försäljning av tullfria varor (och vi med, på provisionen). Det var före EU:s tid.
En av våra första arbetsuppgifter när passagerarna kommit ombord var att dela ut beställningssedlar för tullfria varor, för att sedan snabbt samla in dem, räkna ihop dom och sedan börja packa. Minst 189 påsar! På den tiden såg man allvarligt på sin tillåtna limpa och sin helflaska sprit! Därtill choklad, godis, parfymer, leksaker och annat! Ofta 2-3 påsar per passagerare, dvs 189 gånger 2 eller 3. Dessa fullproppade och tunga (!) påsar bars sedan ut på raka armar, på grund av att gångarna är så trånga att man inte kan gå med påsar parallellt eller i axelhöjd (då hade passagerarna fått dom i nacken). Vid något tillfälle fick vi inte tillstånd av kaptenen att sälja tullfria varor pga det oroliga vädret, turbulensen. Det skulle inte vara säkert och säkerheten går alltid först inom flyget. Men jag kan lova – beslutet var inte populärt. För en del var hela semestern förstörd.


När de många påsar var utdelade övergick man raskt till att ta betalt för varorna. Detta var före euron. På mitt bolag godtog vi alla valutor. Vi godtog dessutom att man delade fakturan i alla valutor man skrapat ihop hemma i gömmorna. Det var ett enormt omräknande i valutatabeller! Detta var också i en tid då något annat än kontanter inte fanns. Tekniken har verkligen underlättat!
En chartertur från Stockholm/Arlanda till och från exempelvis Gran Canaria tar 6 timmar + 1 timmes incheckningstid + 1 timmes turnaround (när man står på marken på resmålet och fyller på mat, nya passagerare och bagage). Det innebär en arbetstid på som minst 14 timmar. Då är man ganska trött i benen. Som sagt, det var i en annan tid och några automatiska sängar fanns inte. Min räddning blev att lägga Köpenhamns (jag var stationerad på Kastrups flygplats i Köpenhamn) telefonkataloger under fotänden på madrassen.

I jobbet ingår även viss jourtjänstgöring, s.k stand-by. Man har stand-by 12 timmar åt gången. Man har då 50 minuter på sig att infinna sig flygklar på flygplatsen. På min tid fanns inga mobiler, inte ens personsökare. Man fick helt enkelt sitta bredvid sin fasta telefon färdigklädd och beredd på samtal. I detta jobbet har man ingen flextid. Man kan inte heller komma 5 eller 10 minuter för sent. Hårda bud.

Arbetet som flygvärdinna var extremt tufft, både psykiskt men framförallt fysiskt. Vi blev starka på alla sätt. Samtidigt var det otroligt stimulerande och roligt att träffa så många människor under dessa speciella förhållanden. Det har gett mig en enorm erfarenhet som jag haft nytta av i hela mitt liv, i arbetet men även i privatlivet. Dessutom fick jag flyga – varje dag!

Det var i en annan tid, vilket inneburit att arbetet nog har blivit åtminstone fysiskt lättare, tack och lov. Den tekniska utvecklingen har också medfört lättnader.

Dessvärre har konkurrensen även inneburit nackdelar. Det har kommit en hel del lågprisbolag på marknaden, som ger sken av att dom är billiga. Det överensstämmer inte alltid med verkligheten. Deras grundpris är kanske lågt men de debiterar extra för allt. Slutsumman blir ofta högre. Och – en viktig sak, de har inte samma avtal med andra flygbolag som täcker upp för varandra om något inträffar (ex. förseningar etc).
De seriösa bolagen samarbetar om passagerarna.
Än viktigare är att många lågprisbolag kringgår säkerhetsföreskrifterna genom att inte själv anställa piloterna tex. De låter piloterna bilda sitt eget företag som sedan lånar ut sig till flygbolaget. Därmed kringgår man kraven på vila, flygtid etc.
Olika länder har också olika regler från sin myndighet gällande krav på flygtimmar i utbildningen till piloter. Vissa av våra piloter flög aldrig med vissa bolag för att dom visste hur få flygtimmar man godkände där.
Själv flyger jag alltid med SAS, Scandinavian airlines eller med BRAFLYG (tidigare Malmö Aviation, Kullaflyg m.fl).
Då vet jag att jag får maximal säkerhet, maximal service och tillgänglighet till minimalt pris!
GOD TUR!


Nästa inlägg publiceras 6 maj 2016.