"FAMILJONÄR"

2016-05-20

 

Vid den här tiden på året drabbas jag alltid av ett galopperande känsloliv. Naturen är alldeles underskön vilket sätter fart på ödmjukheten och tacksamheten. Tacksamhet att ännu en gång få uppleva den utomjordiskt vackra månaden maj. Ödmjukhet inför den fulländade naturens gång, år efter år. Naturen har aldrig bråttom, stressar aldrig och blommar ändå i tid varje år.

 

 

Vi människor lever här på jorden för en kort sekund. Alla har vi olika förutsättningar för detta lilla liv. Våra gener styr mycket, var vi föds, hur vi växer upp och vilka fysiska och psykiska förutsättningar som blir givna oss. Men oavsett, har vi en skyldighet att göra det bästa vi kan av våra små liv, för vår alldeles egen skull. Den korta stund vi vandrar här ska ju helst vara så angenäm som det bara går.

 

 

 

 

Allt annat känns inte meningsfullt.

 

 

Vi, som dragit högsta vinsten i lotteriet ”landet där vi föddes”, har en riktigt stor möjlighet att kunna ta kontrollen över vår situation, oavsett bakgrund, och påverka våra liv. Utan att vilja låta alltför förmäten anser jag oss ha större möjligheter till detta än vad vi vanligtvis tror. Vårt liv är vårt ansvar.

Om vi sätter oss ner och gör upp med oss själv vad vi vill i livet, strukturerar våra mål, stora och små samt framförallt planera för hur vi ska nå målen. Då har vi uppnått mycket.

 

 

Att göra upp en livsplan och sätta den på pränt underlättar i genomförandeprocessen. Något reellt att förhålla sig till. Om man inte skriver ner sina livsmål förblir dom oftast bara tankar som far hit och dit och som så småningom blivit en – dröm.

 

 

Brist på eget ansvarstagande slår mig när jag ibland råkat se ”Lyxfällan”, ett program som sänds i TV 3 där man försöker få skuldtyngda familjer på fötter. Familjer, eller rättare sagt, föräldrar som låter sina barn växa upp i ekonomisk resurssvaghet på grund av att de lever över sina tillgångar. Kanske inte alltid med en synbart vidlyftig livsstil, men som överkonsumerar fullständigt onödiga saker. När programledarna i riktiga pengar radar upp kostnaden för ett års nikotinkonsumtion, läskkonsumtion etc står de vuxna där som fågelholkar och säger ofta att dom inte hade en aning om att det blev så mycket. Samtidigt har samma föräldrar tidigare påstått att dom inte har ”råd” med aktiviteter till sina barn. Det handlar inte nödvändigtvis om unga personer. Tyvärr inte, skulle jag vilja säga. Man kan inte alltid skylla på ungdomligt oförstånd.

 

 

Det framkommer att många av dom som hamnar i ekonomisk kris lånat pengar via dyra SMS-lån och kreditkort. Att den ekonomiska kunskapsnivån är väldigt låg blir väldigt tydlig. Många har inte insikt i ränta på ränta effekten. Med kreditkort inhandlas kläder och heminredning via postorder som man betalar en summa varje månad på, år efter år tills den ”billiga”varan har kostat många många dyra slantar i slutändan. Deltagarna förklarar också att anledningen till att inget gjorts för att lösa situationen är att man mår dåligt eller får ångest eller att man ”försöker” ex. sluta röka. Att sitta och bara ”försöka” tankemässigt räcker inte. Man måste göra. Kärlek är vad kärlek gör!

 

 

 

 

Ett deltagande i programmet blir glädjande nog ofta ett ekonomiskt uppvaknande för familjerna.

 

 

En annan som drabbades av ett ekonomiskt uppvaknande är Joel Bladh. Han var inne i ”karriärskarusellen” då han var föräldraledig med sin idag 5-åriga dotter. Som så många nyblivna föräldrar började han fundera kring familjens drömmar och mål. Vad ville han kunna ge sin dotter om 5 år och om 10 år etc? Han nöjde sig dock inte bara med att tänka utan agerade och bjöd ut sin fru på en god middag och där och då började dom att prata pengar med varandra på ett annat sätt än tidigare. Tillsammans började dom bygga en förmögenhet under tiden föräldraledigheten och bli ”familjonärer”. Dom gjorde upp en plan med vad dom ville. Så här ser deras lista ut för hur man når sina mål, vilket dom nu endast ett par år senare kan konstatera vida har uppnåtts!:

 

 

- Dröm loss!

 

- Konkretisera en plan med delmål!

 

- Gör en budget!

 

- Tänk i termen att familjen är ett företag!

 

- Sätt pengar i arbete (dvs inte på ett sparkonto i banken med 0 % ränta)!

 

 

 

Mina 3 slutsatser blir följande:

- Höj blicken och se saker i ett större sammanhang.

- Man löser inte ekonomiska problem med pengar (det krävs en beteendeförändring).

- Njut! Av allt! (Det är ingen uppoffring att satsa på sig själv eller familjen).

 

 
 

 

Nästa inlägg publiceras om 3 veckor, den 10 juni-16.

 

 

 

 

 

 

Aktuellt, Allmänt, Barn & Familj, Ekonomi | Familjonär", Joel Bladh, Lyxfällan, Vackra maj | | Kommentera
Upp